Whitewater Merit Badge Test

Boyscout Whitewater Merit Badge Test

Boys and Girls scout Rafting

 

Lodging - Crab Apple Whitewater

Lodging at Crab Apple

If you are rafting in Maine, stay on the Crab Apple base! View our lodging options, layouts, pricing and restaurant menu.

View Maine lodging options, layouts and pricing

View Group Meal Plan

If rafting in Massachusetts, here are the options for lodging and camping in the area.

View Massachusetts lodging options

If rafting the West River in Vermont, here are the best local options.

View Vermont lodging options

 

Whitewater Rafting Frequently Asked Questions

Commonly Asked Questions

  Do you offer group discounts ?

Yes. We offer a choice of discounted rates or free trips based on the number of people in your group. See our Group Outings page for details. We also offer discounts for YOUTH GROUPS. Check out our Boy and Girl Scout, School, College, Recreation Department, Summer Camp and Religious Youth Group Programs.

  What is the best time to raft?

Rafting rates are lower in the early and late season on many of our trips. Weekday rates are lower than weekend rates. You can save money by rafting with us two or more days in a row. Group leaders can earn FREE trips by bringing a group of friends or family or lower each person's ticket price depending on the number in your group. Finally, check out our Internet Specials for upcoming discounts and special offers.

Share this
 

Whitewater Merit Badge

Test and Answers

Scout Leaders,

Crab Apple has developed a basic, fifteen question test corresponding to what scouts learn from their guides while working on their Whitewater Merit Badge. Please feel free to print it out and ask the boys to complete it at an upcoming troop meeting. Our suggestion is to require twelve (12) correct answers in order to pass (80%). These tests are for your own use and do not need to be sent to Crab Apple or the BSA.

We hope that your troop enjoyed your day on the river with Crab Apple and that the Whitewater Merit Badge work made the day productive and fun. We look forward to seeing your troop again on some bigger whitewater or introducing new scouts in your troop to easier rapids and the Whitewater Merit Badge.

Again, please note that the Whitewater Merit Badge includes both First Aid and Canoeing skills making both the First Aid and Canoe Merit Badge pre-requisites for the Whitewater merit Badge.

Boy Scout Merit Badge Test

1. The most important safety equipment on running water is:

A. caution, good judgment, experience and skill
B. a raft
C. a canoe
D. a tube

2. Which of the following is not an important piece of safety equipment?

A. PFD
B. Helmet
C. First Aid kit
D. camera

3. According to the International Scale of River Difficulty, how many classes of rapids are there?

A. 5
B. 6
C. 8
D. 10

4. The easiest class of rapids is Class

A. 0
B. 1
C. 5
D. 10

5. Classification of rapids is determined by all of the following except

A. size of the waves
B. difficulty of maneuvering
C. depth of the water
D. difficulty of rescue in the rapids

6. While reading the surface of a river, look for all of the following except

A. an eddy
B. a billy
C. an upstream "V"
D. a downstream "V"

7. A log or tree down in the river is called a

A. strainer
B. haystack
C. shoal
D. rapid

8. A rapid forms in the river because

A. the river gets narrow
B. the river drops in elevation
C. the river gets shallow
D. the river goes around a corner

9. "Scouting" a rapid means

A. reading about it in a guide book
B. making a comprehensive trip plan before a canoe outing
C. looking at rapids from shore to determine a safe course
D. giving a name to a rapid

10. "Portaging" means

A. paddling very hard
B. drifting
C. carrying gear around a rapid
D. paddling to shore

11. Defensive swimming or whitewater floating position does not include

A. keeping feet up
B. keeping feet downstream
C. using arms to maneuver
D. standing in river

12. Shivering is an early sign of hypothermia.

A. True
B. False

13. The risks of tubing in whitewater are

A. no protection from impact for the passenger
B. limited control of speed and direction
C. tubes are easily flipped over in whitewater
D. All of the above

14. The buddy system calls for each paddler to have a "buddy" and each craft to have a "buddy".

Does two people alone in a canoe meet the criteria?
A. Yes
B. No

15. The most common injury during a raft trip is from a paddle.

A. True
B. False

Answers to the test:
1. A, 2. D, 3. B, 4. B, 5. C, 6. B, 7. A, 8. B 9. C, 10. C, 11. D, 12. A, 13. D, 14. B, 15. A